14 d’abr. 2014

La dieta Mediterrània

La coneguda Dieta Mediterrània (DM), és més que un patró alimentari; és un estil de vida saludable que es caracteritza principalment pel consum de productes frescos, locals i de temporada. 

Principalment hi ha un major consum d’aliments d’origen vegetal com el pa, pasta, arròs, verdures, llegums, fruites, fruits secs, que utilitza l’oli d’oliva com a principal font de greix de la dieta i fa un consum limitat de carns vermelles i un consum més ampli de peix, principalment ric en Omega-3.
Tots els plats es cuinen de forma saludable amb receptes pròpies de cada indret que juntament amb una ingesta de vi moderada durant els àpats i la pràctica d’exercici físic diari formen un estil de vida saludable. Aquests hàbits alimentaris i d’estil de vida estan vinculats a la prevenció de malalties i per tant, ens aporta molts beneficis per a la nostra salut. 


Quins són aquests beneficis? 

Un dels més destacables és que ens ajuda a prevenir malalties cardiovasculars degut a que es fa un consum molt baix de greixos saturats (principalment presents en aliments d’origen animal) que augmenten els nivells de colesterol LDL (colesterol dolent).


Que podem fer per seguir una Dieta Mediterrània?
  • Repartir les menjades que fem al llarg del dia entre 4-5 àpats diferents. 
  • Menjar més fruites, verdures i llegums i utilitzar aliments de temporada. 
  • Incloure a la nostra dieta un grapat de fruits secs al dia (avellanes, nous, ametlles... principalment torrats o crus). 
  • Consumir més peix que carn (sobretot limitar el consum de carn de vermella).
  • Potenciar el consum de cereals i derivats (pa, pasta, arròs...) preferentment integrals. 
  • Consumir diàriament productes làctics i derivats (llet, iogurt, formatge...).
  • Utilitzar l’oli d’oliva com a principal font de greix de la dieta tant per cuinar com per amanir. 
  • Fomentar el consum d’aigua i limitar les begudes refrescants, ensucrades i amb gas. El vi s’ha de prendre en moderació i durant els àpats. 
  • Practicar exercici físic diàriament. 

Tot seguit us presentem la piràmide dels aliments de la Dieta Mediterrània, correspón a la de la Fundació Dieta Mediterrània,  amb les seves recomanacions com a guia a seguir perquè la nostra alimentació sigui saludable, equilibrada i variada.


.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Ei per cert!!! Moltes gràcies pel teu comentari.

Printfriendly